応用物理学会 シリコンテクノロジー分科会

システムデバイスロードマップ委員会  (SDRJ)


Welcome

応用物理学会内のシリコンテクノロジー分科会内に設立されたシステムデバイスロードマップ委員会(SDRJ: The System Device Roadmap Committee of Japan)が正式に活動を開始致しました。

 

これは旧ITRS (International Technology Roadmap for Semiconductors)の流れを汲む、IEEE Rebooting Computing (IEEE RC)のIRDS (International Roadmap for Devices and systems)を中心に、国内外の各ロードマップ活動と連携をして、システムおよびデバイスに関するロードマップを議論する委員会です。


SDRJでは、世界各極に存在するロードマップ組織の国内ハブ機能としての組織を目指しますが、まず現時点で最も国際組織化が進展しているIEEE IRDSに対応した日本国内ロードマップを議論する組織とします。

 議論対象は2016~2030年、スマート社会インフラに対応した非ノイマン型コンピュータアーキテクチャおよび非ムーア型半導体デバイス(新構造FETや新材料BEOL不揮発メモリ/スイッチ)などの導入を想定し、①情報処理コンピュータアーキテクチャ(ソフトウエア)、②それを構成する半導体デバイス/プロセス技術、③さらに半導体材料・製造技術、に関する横断的にロードマップを議論してゆきます。

NEWS -update information-

IRDS (International Roadmap for Devices and Systems)のロードマップが公開されました。(201841日)   https://irds.ieee.org/roadmap-2017

【SDRJ WG開催予定】

【IRDS 国際会議とその関連会議の開催日程】


下記日程、開催場所は予告なく変更になる可能性があります

IRDS International Workshops and Conferences

         Warning: All dates and venues are subject to change without notice.

 

 

September 14th, 2018                    IRDS Fall Workshop and Conference

                                                        Co-located with the SSDM

                                                        (Solid State Devices and Materials)

                                                        The University of Tokyo, Tokyo, Japan

 

November 5th-6th, 2018                 IRDS Winter Workshop and Conference

                                                         Co-located with the 2018 IEEE Conference on

                                                         Rebooting Computing, Washington D.C. Area,

                                                         Hilton McLean Tysons Corner,

                                                         7920 Jones Branch Dr, Tysons, VA 22102, USA

“IRDS Fall Conference”

13:30-18:00, September 14th, 2018

Times are Japan Standard Time (JST = GMT + 9h) 

 

Venue: Room 221, 2nd floor, Faculty of Engineering Building 2,

    Hongo Campus, The University of Tokyo, Tokyo, Japan

            https://www.u-tokyo.ac.jp/content/400020145.pdf 

 

https://www.sdrj.jp/

 

In the IRDS Fall conference followed by the workshop, 

the progresses and new discussion points referred to IRDS2017 

will be presented by each of the international Focus teams (IFT)

to the public audiences.

 

Program: 

Duration

   Schedule

                   Topic

Speaker (tentative)

10 min

13:30-13:40

Introduction and Regional Greetings

Yoshihiro Hayashi, SDRJ/Japan

Paolo Gargini, IRDS chairman

Francis Balestra, SiNANO, (WebEx)

20 min

13:40-14:00

Overview of IRDS Roadmap

Paolo Gargini

 

 

Session 1

 

30 min

14:00-14:30

Application Benchmarking and/or

Systems and Architecture

Tom Conte (WebEx) and/or

Yoshihiro Hayashi

20 min

14:30-14:50

Outside System Connectivity

Mike Garner

20 min

14:50-15:10

More Moore

Mustafa Badaroglu (WebEx) or

Yuzo Fukuzaki

30 min

15:10-15:40

Beyond CMOS and/or ERM

Shamik Das and/or

Hiro Akinaga

20 min

15:40-16:00

Packaging Integration

Dev Gupta (WebEx)

       

10 min

16:00-16:10

Break

 
   

Session 2

 

20 min

16:10-16:30

Lithography

Hidemi Ishiuchi

20 min

16:30-16:50

Factory Integration and ESH/S

Supika Mashiro

20 min

16:50-17:10

Yield Enhancement

Koichiro Saga

20 min

17:10-17:30

Metrology

George Orji (WebEx)

20 min

17:30-17:50

Panel Discussion

 

 5 min

17:50-17:55

Concluding Remarks

Yoshihiro Hayashi, SDRJ/Japan

 

Sponsors: 

  The System and Device Roadmap Committee of Japan (SDRJ), Silicon Technology Division, 

  The Japan Society of Applied Physics (JSAP) 

 

The Conference Chair:       

  Dr. Yoshihiro Hayashi, Chairperson of SDRJ and IRC of IEEE IRDS (Renesas Electronics Corporation) 

 

Technical Program Chairs: 

  Prof. Toshiro Hiramoto (The University of Tokyo)

  Prof. Hitoshi Wakabayashi (Tokyo Institute of Technology)

  Dr. Hiroyuki Akinaga (National Institute of Advanced Industrial Science and Technology, AIST)

 

Treasurer: 

  Mr. Hidemi Ishiuchi (Evolving nano process Infrastructure Development Center, Inc., EIDEC)

  Dr. Manabu Tsujimura (Ebara Corporation)

 

<Steering Committee @2018>

  Yoshihiro Hayashi (Renesas Electronics Corporation), Chairperson

  Hidemi Ishiuchi (Evolving nano process Infrastructure Development Center, EIDEC)    

  Hitoshi Wakabayashi (Tokyo Institute of Technology)

  Tatsuya Tatsumi (Sony Semiconductor Solutions Corp.)                                   

  Manabu Tsujimura (Ebara Corporation)

  Toshiro Hiramoto (The University of Tokyo)

  Hiroyuki Akinaga(National Institute of Advanced Industrial Science and Technology, AIST)